Lezing Elst 16 september
mei 29, 2013 in Blogs
Thema: De betekenis van baanverlies in een crisismaatschappij.
In een maatschappij waarin de crisis herhaaldelijk wordt genoemd, waarin het individualisme de boventoon voert, zelfredzaamheid wordt gestimuleerd, die het wij-gevoel doen vergeten, zal de angst voor (dreigend) baanverlies steeds meer gegrond zijn. Verlies van werk is voor veel mensen in deze tijd van individualisering een traumatische, emotionele gebeurtenis, omdat het de persoonlijke onafhankelijkheid het diepste raakt.
Het verliezen van werk heeft namelijk niet alleen te maken met het verliezen van inkomen. Werk is een van onze zekerheden en komt tegemoet aan fundamentele behoeftes als veiligheid, status, zekerheid, zelfvertrouwen, erbij horen. Iemand die ontslagen is kan het gevoel hebben in een diep gat te zijn gevallen en niet weten hoe nu verder te gaan.
Tussen het afscheid en het nieuwe begin (waar we nu nog geen zicht op hebben) ligt een periode van verwarring, chaos en onzekerheid. In deze periode worden we met onszelf geconfronteerd en wordt de basis gelegd voor nieuwe gedachten en ideeën. In dit verwerkingsproces of veranderingsproces worden bepaalde reacties gezien, die herkenbaar en algemeen zijn.
Wij willen je een kijkje geven in de keuken hoe we met dit thema aan het werk gaan. Ervaren en kennis nemen van de rouwtaken in een veranderingsproces helpt ons emotie en gedrag te herkennen en om er bewust mee om te gaan. Het vergroot onze kansen om een volgende stap te kunnen maken. Hoe kan je als (toekomstig) psychosociaal werker met eventueel aankomende cliënten hiermee aan het werk?
Omgaan met verlies is hard werken. Met de juiste ondersteuning en begeleiding kunnen we dat proces verlichten.
Docent/trainers: PSC ’t KAN: Nannette Mees, Eric van Lierop en Miriam ten Broeke
Datum: 16 september
Tijd: van 19.00 – 21.30 uur
Locatie: Café Bij Tante
Stationsstraat 5
6662 BA Elst
Voorafgaand aan de lezing wordt informatie verstrekt over Gradatim, opleiding voor Psychosociale Hulpverlening
van 19.00 – 19.30.
Klik hier voor aanmelden lezing en informatieverstrekking
Waardebepaling achteraf
Deelname aan een lezing is niet gratis maar je bepaalt wel zélf de hoogte van het bedrag dat je aan ons overmaakt. Daarvoor ontvang je op de avond een formulier waarop je een bedrag invult dat volgens jou de lezing waard is. Dit overhandig je aan de trainer en hij/zij zorgt ervoor dat dit op het secretariaat komt van de opleiding. Zij verwerken binnen 4 weken de afhandeling van de eenmalige betalingsopdracht.
We zijn geïnspireerd door ‘waardebepaling achteraf’ en vertrouwen erop dat deze wijze van betalen verbindt en leidt naar dieper samenwerken. Samenwerken leidt altijd tot kwaliteitswinst en toegevoegde waarde.